Hopp til hovedinnhold

Får vi endelig en samboerlov?

2023-03-11

Regjeringen har startet arbeidet med å utrede om det er behov for en egen samboerlov og i så fall hvilke regler samboerloven bør inneholde. Utredningsmandatet er begrenset til det økonomiske forholdet mellom samboere.

Omtrent 1 av 4 norske par er samboere. Til tross for at samlivsformen er svært vanlig, har samboere ingen samboerlov som regulerer det økonomiske forholdet mellom dem, hverken underveis i samlivet eller ved et brudd. Dette står i sterk kontrast til ektefeller, hvor ekteskapsloven regulerer alt fra inngåelse av ekteskap til formuesforholdet underveis i ekteskapet og avslutningen av ekteskapet, inkludert det økonomiske oppgjøret mellom partene.

Skiftende regjeringer har siden 1980-tallet utredet om det har vært behov for å regulere forholdet mellom samboere. Den siste utredningen fant sted i 1999. Utredningene har i liten grad vært fulgt opp. Årsaken til det er antagelig dels at det er vanskelig å definere samboerskapet og dels for å bevare denne friere samlivsformen.

En viss utvikling har det likevel vært, særlig for samboere med felles barn. Ved et samlivsbrudd hvor paret har felles barn, plikter samboere på lik linje med ektefeller å møte til megling om samværsordning mv. Samboere med felles barn har også fått en viss rett til arv og til å sitte i uskifte med visse eiendeler.

En mer gjennomgripende regulering av formuesforholdet har imidlertid ikke samboere. I motsetning til ektefeller har ikke samboere en gjensidig underholdsplikt, og det som kan ha vært praktiske løsninger underveis i samboerskapet, kan vise seg å være økonomiske «feller» hvis samboerskapet opphører.

Utvalget skal legge frem forslaget til en eventuell samboerlov innen 1. mai 2025. Deretter følger eventuell høringsrunde og behandling i departementet og i stortinget før en eventuell samboerlov eventuelt tre i kraft.

I mellomtiden må samboere selv organisere sitt samliv og formuesforhold. Vi anbefaler at alle samboere som har felles eiendeler og/eller gjeld inngår en samboeravtale. I denne podcasten som er spilt inn i samarbeid med Gyldendal og Fagbokpodden, kan du høre vår advokat Tonje Nesheim fortelle hvorfor:

https://www.gyldendal.no/podkast/spesialepisode-hvorfor-er-samboerkontrakt-saa-viktig/