Hopp til hovedinnhold

Nye regler om innsyn i aksjeeierboken og aksjeeierregisteret i kraft

2025-01-31

Fra 1. februar 2025 trer den nye forskriften om innsyn i aksjeeierboken eller aksjeeierregisteret i kraft. Retten til innsyn gjelder også rett til innsyn i eiere av aksjer som er registrert gjennom forvalterkontoer.

Etter den tidligere forskriften fra 1976 om innsyn hadde enhver rett til innsyn i aksjeboken på selskapets kontor. Man kunne også be om utskrift av aksjeboken, men selskapet hadde da frist på 14 dager til å sende utskriften. Etter de nye reglene skal selskapet sende en kopi av opplysninger i aksjeeierboken post innen tre virkedager. Innsyn i aksjeeierregisteret skal gis innen én virkedag fra innsynskravet ble mottatt. Selskapet kan velge å opprette én kanal for forespørsler om innsyn i aksjeeierboken og aksjeeierregisteret. Retten til innsyn gjelder ikke digital adresse, personnummer, bankkontonummer og historisk informasjon

Selskaper som har registrert aksjene i en verdipapirsentral som tilbyr søkbar innsynsløsning i aksjeeierregisteret, kan gi innsyn i aksjeeierregisteret via slik innsynsløsning. Ber noen selskapet om innsyn, kan selskapet avvise kravet ved å henvise til verdipapirsentralens innsynsløsning.

Innsyn skal gis i aksjeeierboken slik den var da kravet om innsyn ble mottatt av selskapet. Selskapet skal likevel opplyse om eventuelle endringer i aksjeeierboken fra dette tidspunktet og frem til innsyn gis.

I motsetning til den tidligere forskriften gjelder retten til innsyn nå også reelt eierskap bak aksjer registrert i forvalterkontoer. Når noen ber selskapet om slikt eierskap for aksjer registrert gjennom forvalterkontoer, kan selskapet kreve å få dekket sine faktiske kostnader i forbindelse med innsynskravet. Selskapet skal opplyse om at kostnadene kan bli betydelige. Dersom selskapet anslår at kostnadene vil overstige 30 000 kroner, skal selskapet opplyse om dette. Selskapet kan kreve hel eller delvis forhåndsbetaling. Videre skal selskapet skal be den som ber om innsyn, bekrefte at innsynskravet opprettholdes etter at vedkommende er informert om kostnadene som kan påløpe. Hvis selskapet ikke mottar bekreftelse på at innsynskravet opprettholdes, bortfaller selskapets plikt til å gi innsyn og rett til å kreve dekket faktiske kostnader.