Hopp til hovedinnhold

Utvelgelseskrets ved oppsigelse

2016-05-18

Høyesterett har nylig fastslått at arbeidsgiver på visse vilkår kan begrense kretsen av ansatte som vurderes for oppsigelse i en nedbemanningssituasjon. Spesielt for større selskaper gir dommen en viktig avklaring av prinsippene for utvelgelse.

Bakgrunnen for saken var at en arbeidstager ble sagt opp som følge av at avdelingen hvor han var den eneste ansatte ble lagt ned. Det vesentlige temaet for Høyesterett var om oppsigelsen var saklig begrunnet når utvelgelseskretsen for oppsigelsen ble begrenset til å gjelde den ene avdelingen og ikke selskapet som helhet.

Høyesterett fastslo at utgangspunktet er at hele virksomheten skal utgjøre utvelgelseskretsen i en oppsigelsessak etter arbeidsmiljølovens § 15-7. Det kan likevel gjøres unntak dersom dette er begrunnet i tungtveiende hensyn. Høyesterett pekte på at to høyesterettsdommer som tidligere har akseptert slike unntak, er blitt fulgt opp både i underrettspraksis og i juridisk teori.

Det må bedømmes konkret om unntak fra hovedregelen skal godtas. Relevante momenter i denne vurderingen er blant annet praktiske grunnet til å begrense utvelgelseskretsen, hensynet til å beholde nødvendig kompetanse i bedriften og på den måten sikre fortsatt drift og den økonomiske stillingen til selskapet. I denne saken ble unntaket godtatt særlig på grunn av virksomheten ved tidligere nedbemanninger hadde hatt som praksis å begrense utvelgelseskretsen til den avdeling som skulle nedbemannes og virksomhetens svake økonomiske stilling.