Hopp til hovedinnhold

Forslag om endring av hvitvaskingsloven

2019-12-17

Finansdepartementet har sendt forslag om endringer av hvitvaskingsregelverket på høring. Også samvirkeforetaks innskuddsvirksomhet skal nå omfattes av hvitvaskingsloven.

Høringsforslaget skyldes dels at Norge etter EØS-avtalen er forpliktet til å gjennomføre EUs femte hvitvaskingsdirektiv og dels at departementet også foreslår interne norske regler for å gi bedre grunnlag for å bekjempe hvitvasking og terrorfinansiering. Høringsfristen er 23. mars 2020.

Departementet foreslår å endre hvitvaskingslovens § 4 slik at samvirkeforetaks innskuddsvirksomhet blir omfattet av loven. Dersom forslaget blir vedtatt, vil det medføre at samvirkeforetak må gjennomføre kundetiltak for medlemmer som benytter seg av innskuddsordninger. Foretaket må videre foreta risikovurderinger av fare for hvitvasking og terrorfinansiering, samt iverksette rutiner som sørger for at virksomheten overholder hvitvaskingsloven.

Videre foreslår departementet endringer knyttet til regulering av tjenestetilbydere av virtuell valuta, eiendomsmegling, kundetiltak (beløpsgrenser, e-penger, forsikring), høyrisikoland, avvikling/sperring av kundeforhold, behandling av personopplysninger og elektroniske overvåkningssystemer.